Radicale geluiden vanuit de Klimaatconferentie in Bolivia

cochabamba1Cochabamba is de drie na grootste stad van Bolivia, omringd door prachtige bergen, waar altijd een lekker klimaat is en normaal gesproken een rustige sfeer, zonder veel toeristen. Hier kwam verandering is toen president Evo Morales op 19 april de Wereld Conferentie van de Volkeren over Klimaatverandering en Moeder Aarde opende.

Read More

   

De Vijfde Internationale van Hugo Chavez

?chavezToen Hugo Chavez, president van Venezuela en leider van zijn door de staat gecreëerde politieke partij, in november 2009 op een conferentie van linkse politieke partijen opriep tot de vorming van een Vijfde Internationale, werd meteen meegedeeld dat de oprichting in april 2010 in Venezuela zou plaatsvinden. (Zie:stuk op greenleft.org)

(een ingekorte versie van dit stuk verschijnt in de komende editie van klasse!)
Tegen de tijd dat je dit leest (de nieuwe uitgave van Klasse! verschijnt in mei, red.) is de Vijfde Internationale wellicht gelanceerd, uitgesteld of – vanwege een of andere nijpende lokale of regionale crisis – alweer vergeten(*). De oproep werd echter enthousiast ontvangen door de meeste aanwezigen bij de aankondiging in Caracas. En talloze linkse partijen en bewegingen in de hele wereld hebben het sindsdien ondersteund.

   

De crisis als shocktherapie

"Het armageddon voor de financiële wereld komt steeds naderbij." (Telegraaf, 15 september 2008)

Toen de boel in september 2008 begon te wankelen, sloeg de existentiële schrik de heersende klasse om de oren. U herinnert zich misschien nog die dagen van de ineenstorting van Lehman Brothers, en de paniek die daar op volgde. Ze vreesden even daadwerkelijk om het voortbestaan van het hele economische systeem. Maar inmiddels, nog geen anderhalf jaar later, liggen de kaarten er volstrekt anders voor. Hoewel een minderheid aan deskundigen en economen daar anders over denkt, is de heersende opinie dat de crisis inmiddels weer voorbij is en we ons op kunnen maken voor een periode van 'groei en voorspoed'. De hoofdrolspelers van de tragedie hebben hun oude positie herwonnen en wentelen zich alweer in de aloude excessieve winsten en bonussen. Bovendien worden er nu ingrijpende hervormingen aangekondigd die vooral hun belangen dienen. De bedrijven zouden het volgens de neo-neoliberale retoriek zo zwaar hebben dat ze op alle mogelijke manieren ondersteund moeten worden. Als klap op de vuurpijl maakt men zich op voor ongekende overheidsbezuinigingen, die alom als onoverkomelijk voorgesteld worden. Daardoor dreigen er nu duistere tijden aan te breken en is er geen sprake van de antikapitalistische doorbraak danwel van vergaande progressieve hervormingen die bij het uitbreken van de crisis mogelijk leken. Hoe komt het dat deze situatie is ontstaan? En kloppen de opgeluchte economische analyses wel, dat de economie uit het dal geklommen is en we dus terug zouden kunnen naar 'business as usual'? We hebben drie deskundigen gevraagd hun kennis met ons te delen. Read More