Over Klasse!

Klasse! is in 2008 begonnen als krant die vier keer per jaar uitkomt en gratis verspreid wordt in een oplage van 5000 exemplaren. Het is een project van de mensen die actief zijn in verschillende bewegingen in Nederland en een kritisch forum willen bieden voor de idee├źn en praktijken van ondogmatische, linkse, buitenparlementaire bewegingen. Vandaar.

Ons idee is om regelmatig een (gratis) krant te maken met een inhoud die interessant is voor mensen die actief zijn in de ondogmatische, linkse, buitenparlementaire bewegingen. Maar we willen het ook zo vormgeven en schrijven dat het aantrekkelijk is voor mensen die (nog) niet actief zijn. Er zijn 'daarbuiten' immers tienduizenden mensen die ook kritiek hebben en een ander leven en systeem zouden willen, maar vaak de weg niet weten te vinden naar radicale initiatieven, of niet eens van hun bestaan afweten. Linkse groepen zijn vaak niet in staat om goede publiciteit te maken voor hun activiteiten. We zien de krant dan ook een beetje als een uitstalkast voor datgene dat er in Nederland en Vlaanderen aan zinnige politieke bewegingen en initiatieven bestaat.

Om breed verspreid te raken, kunnen we echter niet zonder hulp van lokale vrijwilligers die een stapeltje meenemen om in hun buurt te verspreiden. Denk aan plekken als biologische winkels, algemene culturele centra en filmhuizen, wereldwinkels, bibliotheken, buurthuizen, boekwinkels, bejaardetehuizen, kroegen etc. In de praktijk vinden ze het altijd goed als je een stapeltje in hun leeshoek achterlaat. Ook kun je natuurlkijk elk kwartaal even een rondje door je buurt maken en de krant bezorgen bij mensen van wie je weet dat ze het waarderen. We hopen dat mensen daartoe een stapeltje afhalen op de adressen waar de krant altijd na uitkomen terechtkomt. Als je daar niet toe in staat bent kun je contact opnemen via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it en kunnen we eventueel een pak toesturen (of via via bij je doen komen).

Hoewel we de kosten zo laag mogelijk houden, zijn er kosten waar we niet omheen kunnen. De drukkosten zijn daarvan de meest wegende (ruim 1000,- euro per uitgave). Om dat geld te kunnen uitgeven, hebben we afgelopen tijd onze eigen portemonnees omgekeerd en schaamteloos gebedeld. Dat moeten we blijven doen, we hopen dat mensen geld geven, donateur worden of een benefiet organiseren. Meer details daarover vind je elders op de website.

De redactie van Klasse!  is altijd blij met interessante voorstellen voor nieuwe artikelen en themas voor de volgende editie(s).

Groeten uit de polder,

de redactiegroep