Tien jaar globaliseringsbeweging in de polder

d14_9Toen (de beweging van) 'Seattle' losbarstte, raakte zelfs de Nederlandse polder er enigszins door bevangen. De vraag is wat daar, tien jaar later, van over is.

Read More

(Dit is het tweede deel uit een drieluik over 'Tien jaar Seattle'. Zie het eerste deel hier.  Een derde deel dat nog komt, probeert te schetsen wat er allemaal bereikt is. Dit stuk verschijnt ingekort in nr. 8 van de krant klasse!)

   

Cop-enhagen, de repressie en mogelijke antwoorden

kop7Alle pogingen tot creatief verzet onmogelijk maken, nog voor ze beginnen. Dat was het motto van de politie tijdens de klimaattop (COP 15) in Kopenhagen in December 2009. De repressie roept vragen op zoals: waarom winden zo weinig mensen zich hierover op? Omdat repressie werkt? Maar repressie kan je ook tegenwerken. Dat werkt ook. Soms. Read More (Een ingedikte versie van dit artikel verschijnt in de komende klasse!)

Het lijstje van repressief politie-optreden is erg lang. Het omvat omsingelingen van activisten, het van te voren in beslag nemen van actiemateriaal, het gericht arresteren van activisten met een specifieke rol (waaronder street-medics), het fors beperken van de publieke ruimte en het bewust uitlokken van relletjes.

De doelstelling kan wellicht het beste omschreven worden als “preventieve inperking”. Niet afwachten wat er komt en dan .met knuppel, traangas en waterkanon erop los, maar informatie verzamelen, anticiperen, doelmatig plannen en elke onverwachte actie bij voorbaar onmogelijk maken.

   

Shut down Pagani! Azadi!

lesbos1Een balans van het noborder camp van eind augustus op het Griekse eiland Lesbos. Nog nooit hebben we een noborder camp aan de externe grenzen van de Europese Unie meegemaakt waar het politieke protest en de sociale strijd voor vrijheid van beweging zo met elkaar verbonden waren als in Lesbos. Ook was er een aanzienlijke aandacht van  internationale media  voor het detentiecentrum Pagani, en nieuwe impulsen voor transnationaal netwerken. De balans die wij opmaken is grotendeels positief, al waren de plenaire vergadering gekenmerkt door grote meningsverschillen.

Read More